اسرائیل مذاکره را متوقف کرد، آمریکا پیش نویس قطعنامه پیشنهادی الجزایر را وتو می کند
- اخبار روز
- یکشنبه, ۲۹ بهمن ۱۴۰۲
- ساعت ۱۳:۵۴
- خبر اول
آمریکا پیشنویس قطعنامه پیشنهادی الجزایر برای آتشبس در غزه را وتو می کند
لیندا توماس-گرینفیلد، نماینده آمریکا در شورای امنیت، یکشنبه ۲۹ بهمن اعلام کرد که کشورش پیشنویس قطعنامه پیشنهادی الجزایر مبنی بر آتشبس در نوار غزه را رد کرده است. در بیانیه هیئت ایالات متحده به نقل از توماس گرینفیلد آمده است که قطعنامه پیشنهادی، «به نتایج مذاکرات جاری برای توقف درگیریها در غزه و آزادی اسرا دست نخواهد یافت و چهبسا با آن منافات داشته باشد». او افزود: «آمریکا از بهرای گذاشتن پیشنویس قطعنامه الجزایر حمایت نمیکند و اگر به شکل کنونی آن به رای گذاشته شود، تصویب نخواهد شد». به نظر توماس-گرینفیلد توافق مورد مذاکره برای تبادل اسرا، بهترین فرصت برای بازگرداندن آنها به آغوش خانوادههایشان و برقراری آتشبس طولانی مدت است.
بهگفته منابع دیپلماتیک، شورای امنیت سازمان ملل هفته آینده بنا به درخواست الجزایر، پیشنویس قطعنامهای را بهرای خواهد گذاشت که خواستار «آتشبس فوری بشردوستانه » در نوار غزه است که به احتمال زیاد بار دیگر از سوی آمریکا وتو خواهد شد. پس از صدور حکم دیوان بینالمللی دادگستری در پایان ژانویه که طی آن از اسرائیل خواسته شد از هرگونه اقدام احتمالی «نسلکشی» در غزه جلوگیری کند، الجزایر رایزنیها را در شورای امنیت درباره پیشنویس قطعنامه جدیدی آغاز کرد که خواستار آتشبس در غزه است.
بر اساس آخرین نسخه پیشنویس قطعنامه الجزایر، شورای امنیت، «آتشبس فوری بشردوستانه که مورد احترام همه طرفها است» را خواستار می شود. به گفته منابع دیپلماتیک در سازمان ملل، الجزایر از شورای امنیت خواسته است، سهشنبه آینده در مورد متن پیشنویس در شکل کنونی آن، رای گیری کند. این پیشنویس، با رد «کوچ اجباری غیرنظامیان فلسطینی»، خواستار پایاندادن به این «نقض قوانین بینالمللی» و آزادی همه اسرا است اما مانند دیگر پیشنویسهای پیشنهادی، با انتقاد اسرائیل و آمریکا مواجه شده که تاکید دارند در آن، اقدام حماس در حمله ۷ اکتبر گذشته، محکوم نشده است.
چهارشنبه پیش (۲۵ بهمن)، کشورهای عرب بر حمایت خود از پیشنویس قطعنامه الجزایر که خواستار آتش بس فوری و ارسال بدون مانع کمکهای بشردوستانه به غزه است، تاکید کردند. مایکل مارتین وزیر امور خارجه ایرلند دیروز در کنفرانس امنیتی مونیخ با اشاره به اینکه آمریکا در چندین نوبت برای جلوگیری از برقراری آتش بس در نوار غزه، از حق وتو در سازمان ملل متحد استفاده کرده است، گفت: دوران “حق وتو” دیگر به پایان آمده و باید از میان برود چرا که باعث گسترش بازگشت به عقب در مسیر تاریخ است. وی با بیان اینکه در شورای امنیت سازمان ملل متحد از امتیاز حق وتو سوء استفاده میشود، تاکید کرد: وجود حق وتو در این شورا باعث شده است تا شورای امنیت سازمان ملل متحد به شورایی ناکارآمد تبدیل شود.
نتانیاهو مذاکرات برای متارکه جنگ غزه را متوقف کرد و برگزاری انتخابات زودهنگام را نپذیرفت
در حالی که هزاران اسرائیلی در تظاهرات ضد دولتی در شهر تل آویو تجمع کرده بودند، بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل شامگاه شنبه هرگونه ایده و درخواست مطرح شده برای برگزاری انتخابات زودهنگام در این کشور را رد کرد. وی همچنین گفت که اسرائیل تسلیم «نکات دیکتهشده بینالمللی» در مورد توافق با فلسطینیها نمیشود و ارتش اسرائیل به سمت شهر مرزی رفح در جنوب باریکه غزه حرکت خواهد کرد. بر طبق نظرسنجیها، محبوبیت آقای نتانیاهو پس از حمله حماس در هفتم اکتبر که جرقه جنگ ویرانگر در غزه را زد، کاهش یافته است. اعتراضات ضد دولتی در اسرائیل که در بیشتر سال ۲۰۲۳ ادامه داشت، در این چند ماهی که از آغاز جنگ در غزه گذشته است تا حد زیادی فروکش کرد. با این حال، معترضان شنبه شب دوباره به خیابانهای تل آویو آمدند و خواستار برگزاری انتخابات مجدد شدند؛ این در حالی است که انتخابات بعدی در اسرائیل برای سال ۲۰۲۶ برنامهریزی شده است. به گفته رسانههای محلی، جمعیت معترضان در خیابانهای تلآویو بسیار کمتر از تظاهرات گسترده سال گذشته میلادی بود ولی تعداد آنها به چند هزار نفر میرسید.
از نتانیاهو در یک نشست خبری درباره درخواستهای مطرح شده در درون حزب حاکم لیکود برای برگزاری انتخابات زودهنگام به محض پایان جنگ غزه سوال شد. او گفت: «آخرین چیزی که در حال حاضر به آن نیاز داریم، انتخابات و پرداختن به انتخابات است، چرا که بین ما تفرقه خواهد انداخت. ما در حال حاضر به وحدت نیاز داریم.»
بنیامین نتانیاهو همچنین روز شنبه اعلام کرد که اسرائیل بنا به درخواست رئیس جمهوری ایالات متحده، مذاکرهکنندگانی را برای گفتگوهای متارکه جنگ به قاهره فرستاده بود، اما به دلیل اینکه خواستههای حماس از نظر او «توهمگونه» بودند مذاکرهکنندگان اسرائیلی برای ادامه گفت وگوها حضور نخواهند یافت. نتانیاهو حدود ۱۰ روز پیش نیز طرح پیشنهادی حماس برای متارکه جنگ را «توهم» خوانده بود. او گفت که این خواستههای مطرح شده شامل پایان دادن به جنگ و رها کردن حماس به حال خود و آزادی «هزاران قاتل» از زندانهای اسرائیل است. نتانیاهو همچنین گفت که اسرائیل تسلیم «نکات دیکتهشده بینالمللی» در مورد توافق با فلسطینیها نمیشود، توافقی که به گفته او تنها از طریق مذاکره مستقیم بدون پیششرط میتواند حاصل شود.
علاوه بر اینها،بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل روز شنبه متعهد شد که به عملیات نظامی خود ادامه دهد و نیروهای ارتش اسرائیل به سمت شهر مرزی رفح در جنوب باریکه غزه حرکت خواهند کرد. ارتش اسرائیل اعلام کرده است که در حال تعقیب شبه نظامیان در بیمارستان ناصر است و تا کنون ۱۰۰ مظنون را در محوطه این مجتمع درمانی بازداشت کرده، مردان مسلحی را در نزدیکی بیمارستان کشته و اسلحههایی را در داخل ساختمان آن پیدا کرده است. حماس اتهامات مطرح شده در خصوص استفاده نیروهای شبهنظامی خود از این مجتمع پزشکی برای پوشش را رد کرده است. دستکم دو گروگان آزاد شده اسرائیلی گفتهاند که در مدت اسارتشان در بیمارستان ناصر نگهداری میشدند و اسرائیل نیز تصاویر و ویدئوهایی را در این خصوص منتشر کرده است که مدعی است گواهی بر این موضوع است.
حماس: بدون توقف کامل جنگ غزه هیچ توافقی را نمیپذیریم
همزمان با شکست مذاکرات معامله تبادل اسرا میان اسرائیل و حماس با وجود تلاشهای میانجیگران بین اللمللی (آمریکا، مصر و قطر)، حماس بر شرط خود مبنی بر توقف کامل جنگ غزه برای به هرگونه توافق پافشاری کرد.
اسماعیل هنیه، رئیس دفتر سیاسی حماس در این باره گفت: «برای اجرای توافق تبادل اسرا چیزی کمتر از توقف جنگ و خروج کامل اسرائیل از نوار غزه را نمیپذیریم.»
هنیه در بیانیهای شنبه ۲۸ بهمن با تاکید بر اینکه توافق باید شامل «بازگشت آوارگان به خانههایشان به ویژه شمال نوار غزه» باشد، گفت: «اسرائیل به مانور و تعلل ادامه میدهد و آزادی بازداشتشدگان موضع اصلی آن است.» به گفته او، حماس خواستار «پایان دادن به سیاست گرسنگی و «تعهد به بازسازی» است و تاکید کرد: «تحقق تبادل اسرا با آزادسازی اسرای قدیمی فلسطینی و اسرایی که احکام سنگین دارند، صورت میگیرد.» هنیه با اشاره به اینکه تبادل اسرا از مهمترین اهداف مذاکرات است گفت حماس «با روحیه مثبت و بسیار مسئولانه با مذاکرات جاری برخورد میکند و با تمام ابزارهای موجود برای توقف حمام خون تلاش میکند.»
رئیس دفتر سیاسی حماس روز پنجشنبه گذشته نیز این شرایط را تکرار کرده بود و خواستار توقف جنگ و خروج کامل نیروهای اسرائیلی از غزه شد.
این اظهارات در پی شکست مذاکرات سهشنبه گذشته در قاهره در خصوص این پرونده، بیان شد. از میان بندهایی که به شکست مذاکره منجر شد، آزادی دهها زندانی فلسطینی با احکام سنگین از جمله مروان البرغوثی از فرماندهان جنبش فتح بود.
قابل ذکر است، آخرین توافقی که به آزادی اسرای دو طرف منجر شد، در اواخر نوامبر ۲۰۲۳ بود که طی آن حدود ۱۰۰ اسیر اسرائیلی در مقابل حدود ۳۰۰ زندانی فلسطینی آزاد شدند.
بر اساس برآوردهای اسرائیل، تا کنون ۱۳۲ اسرائیلی در اسارت در غزه هستند که گمان میرود ۲۷ نفر از آنها کشته شدند.
بلینکن: نیاز فوری به برپایی یک کشور فلسطینی وجود دارد
آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا شنبه ۲۸ بهمن اعلام کرد که «فرصت استثنایی» طی ماههای آینده برای حل بحرانها وجود دارد. بلینکن طی سخنرانی خود در کنفرانس امنیتی مونیخ همچنین بر نیاز فوری به پیشبرد تلاشها برای برپایی یک کشور فلسطینی که امنیت اسرائیل را نیز تضمین میکند، تاکید کرد. وزیر خارجه ایالات متحده بر لزوم برداشتن گامهای جدی برای حل بحرانها طی چند ماه آینده، تاکید کرد. وزیر خارجه آمریکا خاطرنشان کرد که تلاشهایی واقعی به رهبری کشورهای عربی برای اصلاح تشکیلات خودگردان فلسطین وجود دارد. این اظهارات بلینکن در حالی بیان میشود که پیشتر نخستوزیر اسرائیل مخالفت خود با تشکیل کشور فلسطینی را ابراز کرده بود. نخستوزیر اسرائیل در بیان موضع سرسختانه خود طی بیانیهای که شامگاه پنجشنبه از دفتر وی منتشر شد، با اشاره صریح به دولت بایدن اعلام کرد که او هیچ فشار خارجی بر خود بهمنظور تشکیل یک کشور فلسطینی را نمیپذیرد. نتانیاهو همچنین تاکید کرد که کشورش «به مخالفت یکجانبه خود با به رسمیت شناختن کشور فلسطینی ادامه خواهد داد» و به گفته او «از هرگونه توافق صلحی در آینده که اینگونه با به رسمیت شناختن کشور فلسطین به تروریسم پس از حمله ۷ اکتبر پاداش بزرگی میدهد، جلوگیری خواهد کرد».
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر