۱۴۰۳ فروردین ۵, یکشنبه

 آیا ریاض امسال موفق به خروج از باتلاق یمن می‌شود؟

در حالی که برخی تلاش دارند تحولات امنیتی در دریای سرخ به دلیل جنگ غزه را به موفقیت ریاض در خروج از باتلاق جنگ 9 ساله یمن گره بزنند، عربستان اذعان می‌کند که به صورت جدی به دنبال امضای یک توافق با صنعاء برای پایان دادن به این جنگ است.

«پس از موانعی که بر سر راه دستیابی به یک توافق سیاسی که به بحران یمن پایان دهد ایجاد شد، به نظر می رسد که عربستان سعودی به تلاش‌های خود برای برون‌رفت از بحران یمن و غلبه بر موانع امضای توافقنامه ادامه می‌دهد». این بخشی از گزارش امروز روزنامه العربی الجدید درباره وضعیت توافق میان ریاض و صنعاء است.
این در حالی است که عملیات‌های نیروهای مسلح یمن در دریای سرخ علیه منافع صهیونیست‌ها در حمایت از طوفان‌الاقصی و مردم مظلوم غزه و پیامدهای این از جمله زدن برچسب «گروه تروریستی» توسط دولت آمریکا بر انصارالله و تشکیل ائتلاف انگلیسی_آمریکایی برای شکست محاصره دریایی اسرائیل، تلاش ها برای حل و فصل مناقشه یمن را در ماه‌های اخیر متوقف کرده است.


پنجشنبه پیش وزیر دفاع عربستان سعودی شاهزاده خالد بن سلمان در دیدار با نخست وزیر و وزیر امور خارجه دولت مستعفی یمن احمد عوض بن مبارک درباره تلاش‌ها برای حمایت از پیشرفت روند سیاسی بین طرف های یمنی و مسیر صلح، برای دستیابی به امنیت و ثبات در یمن گفت‌وگو کرد.
تحولات یمن و تلاش‌ها برای تکمیل و اجرای نقشه راه تحت نظارت سازمان ملل توسط فرستاده این سازمان به یمن هانس گروندبرگ در 23 دسامبر گذشته اعلام شد،مهمترین محورهای این دیدار بود.
به نوشته العربی الجدید، موضع عربستان با موضع دولت مستعفی یمن که می‌گوید به دلیل تشدید تنش در دریای سرخ، توافق درباره نقشه راه اعلام شده سازمان ملل را متوقف کرده است، متفاوت است. وزیر خارجه عربستان سعودی فیصل بن فرحان ماه پیش اعلام کرده بود که کشورش آمده امضای نقشه راه اعلام شده از سوی سازمان ملل درباره بحران یمن است. وی بر پایبندی کامل کشورش به این نقشه راه و آمادگی برای امضای آن در اولین فرصت تاکید کرد و توقف تلاش‌ها برای دستیابی به توافق صلح در یمن و کنار گذاشتن آن به دلیل تنشها در دریای سرخ را رد کرد.این تضاد در مواضع اعلام بیانگر وجود موانعی در مسیر برون‌رفت ریاض از بحران یمن است اما دنبال‌کنندگان وضعیت یمن انتظار دارند که به دلیل پافشاری دولت عربستان سعودی بر پایان دادن به جنگ یمن پس از 9 سال، زمان امضای این توافق نزدیک باشد و حوادث دریای سرخ تاثیری بر آن نگذارد.
جنگ یمن در سال گذشته به دلیل رسیدن ریاض به این نتیجه که تداوم آن دستاورد نظامی خاصی نصیبش نمی‌کند، بدون اعلام رسمی متوقف شد و سعودی‌ها به دلیل تقویت قدرت بازدارندگی یمن حملات سخت و زیادی مانند سالهای پیش علیه این کشور انجام ندادند.


تحلیلگر مرکز مطالعات یمن و خلیج فارس عدنان هاشم به العربی الجدید در خصوص میزان موفقیت ریاض برای برون‌رفت از بحران یمن گفت که عربستان با تاکید بر اینکه نقشه راه سازمان ملل می‌تواند به جنگ یمن پایان دهد، به دنبال تحقق این امر است اما «فشارهای آمریکا و عدم تمایل ایران» در این مسیر مانع‌تراشی می‌کند از سوی دیگر دولت نجات ملی یمن نیز می‌خواهد که «سقف مطالباتش را با توجه به تغییرات دینامیکی منطقه‌ای و بین‌المللی به نفع خود به دلیل حملات در دریای سرخ بالا ببرد».
از سوی دیگر دولت مستعفی یمن که به حمایت نظامی غرب برای سنگین کردن کفه دولت نظامی که طی دو سال اخیر پیش از آتش‌بس بسیار ضعیف شده نیز به دنبال بالا بردن سقف مطالباتش است و به همین دلیل به نظر می‌رسد که شرایط برای برون رفت ریاض از بحران یمن فراهم نباشد. این تحلیلگر افزود که اولویت ریاض عدم بازگشت به جنگ و حملات فرامرزی نیروهای مسلح یمن علیه عربستان است و به نفع این کشور است که خود را از دو قطبی شدن در هرج و مرج نظام بین المللی دور نگه دارد. لذا زمان مناسبی برای امضای یک توافق منطقه‌ای و بین‌المللی درباره یمن است اما به دلیل شرایط موجود، به نظر می‌رسد که بن‌بست در امضای این توافق تا پایان جنگ غزه ادامه داشته باشد. اما نویسنده وسام محمد می‌گوید که عربستان به دنبال خروج از باتلاق یمن است و به نظر می‌رسد تصمیمش را گرفته و تنها دغدغه‌اش تامین شرایط ایمنی لازم برای پروژه‌های اقتصادی خود در چارچوب برنامه 2030 است و تمام تلاش خود را در این زمینه نشان خواهد داد هرچند که انصارالله نیز سقف مطالباتش را بالا برده‌ است.
وی بر این باور است که ریاض به تلاش برای خروج از جنگ یمن ادامه می‌دهد اما نمی‌تواند با صنعاء به توافقی برسد و این موضوع مجدد بر روی میز یمنی‌ها قرار خواهد گرفت تا در خصوص آینده اداره کشور با یکدیگر به توافق برسند.

هیچ نظری موجود نیست: