۱۴۰۲ آذر ۸, چهارشنبه

 

اسرائیل به خان یونس، رفح و کرانه باختری حمله کرد

یک زن، یک زندانی فلسطینی آزاد شده را در آغوش گرفته است – عکس: علا بادرنه

مقام اسرائیلی: وقفه بشردوستانه در غزه دو یا سه روز تمدید می‌شود

در حالی که مذاکرات در مورد تمدید آتش‌بس موقت میان اسرائیل و حماس ادامه دارد، یک مقام اسرائیلی پیش‌بینی کرد که وقفه بشردوستانه در نوار غزه پس از پایان آن در صبح پنج‌شنبه ۹ آذر، برای دو یا سه روز تمدید شود. این مقام که خواست نامش فاش نشود، در اظهاراتی به «واشینگتن پست» افزود که در صورت تمدید وقفه، عملیات در غزه ممکن است از سر گرفته شود. او گفت که پیش‌بینی می‌کند، اکثر کودکان به همراه ۲۰ تا ۳۰ زن اسیر باقی‌مانده در غزه تا شامگاه چهارشنبه ۸ آذر آزاد شوند. این مقام مسئول تاکید کرد که ادامه آزادی اسرا در غزه «به هیچ وجه منجر به آتش‌بس دائمی نخواهد شد.» حماس پیشتر اعلام کرده بود که وقفه بشردوستانه در نوار غزه ممکن است در آینده نزدیک برای دو روز دیگر تمدید شود.

حمله قایق‌های اسرائیلی به خان یونس و رفح

به‌رغم توافق برای تمدید دو روزه آتش‌بس در نوار غزه و تلاش‌ها برای افزایش مدت این آتش‌بس، نیروهای اسرائیلی برای چندمین بار به نقض آن اقدام کردند. خبرنگار «العربیه»، صبح چهارشنبه ۸ آذر خبر داد که قایق‌های اسرائیلی غرب خان یونس در جنوب غزه را هدف قرار دادند. ارتش اسرائیل همچنین مناطق مرکزی غزه را گلوله‌باران کرد. روز گذشته هم نیروهای اسرائیلی با شلیک گسترده به مناطق شرق خان یونس و رفح در جنوب غزه، همچنین اردوگاه الشاطی و منطقه شیخ رضوان در شمال غزه، آتش‌بس جاری را نقض کردند.

ارتش اسرائیل به چند اردوگاه آوارگان فلسطینی در کرانه‌ باختری حمله کرد

ارتش اسرائیل از شامگاه سه‌شنبه حملات گسترده‌ای را به چند اردوگاه فلسطینیان از جمله اردوگاه جنین در کرانه باختری آغاز کرده که بنا به گزارش برخی رسانه‌ها همچنان ادامه دارد. الجزیره گزارش‌هایی را از منابعی در جنین دریافت کرده که نشان می‌دهد نیروهای اسرائیلی خانه‌ای در شهر یامون محاصره کرده‌اند و از کسانی که داخل آن هستند خواسته‌اند تسلیم مقامات شوند. گزارش‌ها حاکی از آن است که نیروهای اسرائیلی همچنین به عنوان بخشی از یک عملیات چند جانبه که چندین منطقه در سراسر کرانه باختری اشغالی را هدف قرار داده است، به اردوگاه آوارگان العسکر در شهر نابلس یورش بردند.

وزرای خارجه گروه ۷ از تمدید آتش‌بس در غزه حمایت کردند

سران دیپلماسی کشورهای عضو گروه ۷ در بیانیه‌ای مشترک از تمدید آتش‌بس کنونی در غزه و در صورت لزوم، از وقفه‌های آتی به منظور فراهم شدن امکان افزایش کمک‌ها و تسهیل آزادی همه گروگان‌ها حمایت کردند. گروه ۷ ضمن تاکید بر «حق اسرائیل برای دفاع از خود و مردم این کشور» و در عین حال لزوم «حمایت از غیرنظامیان و احترام به قوانین بین المللی» از حماس می‌خواهد که همه گروگان‌ها را «فوری و بدون قید و شرط» آزاد کند.

پنجمین مرحله تبادل

کمیته بین‌المللی صلیب سرخ، شامگاه سه‌شنبه ۷ آذر اعلام کرد که گروهی از گروگان‌ها را در چارچوب پنجمین مرحله از تبادل اسرا میان اسرائیل و گروه‌های فلسطینی در نوار غزه تحویل گرفته و به گذرگاه رفح انتقال داده است. یک منبع فلسطینی آگاه از روند مذاکرات شامگاه سه‌شنبه گفت حماس گروهی از گروگان‌ها را به کمیته بین‌المللی صلیب سرخ تحویل داد. اسرائیل هم شامگاه سه‌شنبه بنا بر اطلاعات به دست آمده از کمیته صلیب سرخ اعلام کرد که ۱۲ گروگان آزاد شده از غزه در حال انتقال به اسرائیل هستند. وزارت خارجه قطر نیز گروگان‌های آزاد شده و تحویل داده شده به صلیب سرخ در شامگاه سه‌شنبه را یک کودک، ۹ زن و یک زن تبعه آرژانتین و یک زن تبعه فیلیپین اعلام کرد.
شایان ذکر است که بنا بر گزارش ها و ویدیوهای منتشر شده در شبکه‌های اجتماعی برای اولین بار نیروهای «سرایا القدس» شاخه نظامی جنبش الجهاد و «گردان‌های القسام» شاخه نظامی حماس به طور همزمان در تحویل پنجمین گروه از اسرای اسرائیلی آزاد شده به کمیته بین‌المللی صلیب سرخ در نوار غزه حضور یافتند.

اسرائیل بار دیگر به فلسطینیان هشدار داد که به شمال غزه حرکت نکنند

ارتش اسرائیل با انتشار پیامی در شبکه اجتماعی ایکس بار دیگر به فلسطینیان هشدار داد که به رغم برقراری آتش‌بس، به سمت شمال غزه حرکت نکنند. در این پیام خطاب به فلسطینیان آمده است: «سعی نکنید به سمت شمال غزه که منطقه جنگی محسوب می شود، حرکت کنید. شما فقط می توانید از طریق جاده صلاح الدین به سمت جنوب رودخانه وادی غزه بروید.» ارتش اسرائیل همچنین نسبت به نزدیک شدن فلسطینیان به یک کیلومتری مرز هشدار داده و ورود به دریا را ممنوع کرده است.»

دولت فلسطین: با هر گونه سناریویی برای قیمومیت بر نوار غزه مخالفیم

ابراهیم ملحم، سخنگوی دولت خودگردان فلسطین مخالفت کامل تشکیلات خودگردان فلسطین را با هرگونه سناریویی برای قیمومیت بر نوار غزه پس از پایان جنگ جاری میان اسرائیل و حماس که از هفتم اکتبر گذشته ادامه دارد، ابراز کرد. ابراهیم ملحم، همچنین با بیان این‌که «تشکیلات خودگردان فلسطین» و «سازمان آزادی‌بخش فلسطین» نمایندگان قانونی مردم فلسطین هستند، گفت: «شورای امنیت در انجام تعهدات خود در قبال کرانه باختری و نوار غزه ناتوان مانده است». سخنگوی دولت فلسطین در ادامه با توضیح این که همه جناح‌های فلسطینی نیروهایی ملی در بافت ملی فلسطین هستند، خاطرنشان کرد که «در حال حاضر هیچ اختلافی بین جناح‌های فلسطینی وجود ندارد.» یک دیپلمات اروپایی پیش‌تر در اوایل ماه جاری، بر آمادگی اتحادیه اروپا برای همکاری با تشکیلات خودگردان فلسطین در خصوص اداره نوار غزه پس از جنگ تاکید کرده بود. این دیپلمات اروپایی به «العربیه» گفت که «اتحادیه اروپا تشکیلات خودگردان فلسطین را تنها طرف قانونی برای اداره غزه می‌شناسد». او در این‌باره افزود که اتحادیه اروپا آماده پشتیبانی از تشکیلات خودگردان فلسطین در زمینه مسائل امنیتی در پی جنگ غزه است. این دیپلمات اروپایی در ادامه گفت: «حجم ویرانی در غزه احتمالا به یک اداره انتقالی تحت نظارت سازمان ملل نیاز دارد».

بین‌المللی کردن اداره غزه

سندی که در ۳۱ اکتبر به دست «العربیه» رسیده است نشان می‌دهد که چندین کشور اروپایی در مورد گزینه بین‌المللی کردن اداره غزه پس از جنگ گفت‌وگو کرده و پیشنهاد تشکیل ائتلاف بین‌المللی برای مدیریت آن با همکاری سازمان ملل را داده‌اند. این سند که توسط آلمان تهیه و در میان تعدادی از کشورهای اروپایی توزیع شد، پیشنهاد می‌کند که یک ائتلاف بین‌المللی مسئولیت تامین امنیت غزه پس از جنگ را به عهده بگیرد. در سند افشا شده همچنین آمده است که این ائتلاف سیستم‌های تونل را برچیده و قاچاق سلاح به نوار غزه را متوقف خواهد کرد. افزون بر این، سند افشا شده، توانایی اسرائیل برای از بین بردن حماس از طریق ابزارهای نظامی را مورد تردید قرار داده، و خواستار خشکاندن منابع حمایت مالی و سیاسی از حماس شده است.
سندی که به دست «العربیه» رسیده همچنین هشدار می‌دهد که ثبات غزه در میان مدت تنها با آغاز مجدد روند صلح تضمین می‌شود که مستلزم مشارکت طرف‌های اصلی مانند ایالات متحده، اتحادیه اروپا و کشورهای عربی است. واشنگتن همچنین بارها اشاره کرده بود که چندین پیشنهاد برای این منظور در دست بررسی است.
گزینه‌های زیادی برای آینده نوار ساحلی فلسطینی غزه که ۲.۳ میلیون نفر در آن زندگی می‌کنند، روی میز کشورهای غربی گذاشته شده که از جمله آن‌ها می‌توان به احتمال حضور نیروهای حافظ صلح یا حتی نیروهای عربی اشاره کرد. مقامات مصری همچنین طی دو روز گذشته فاش کردند که ویلیام برنز، رئیس سازمان اطلاعات آمریکا «سیا»، پیشنهادی را به عبدالفتاح السیسی، رئیس جمهوری مصر، ارائه کرده که تا زمانی که تشکیلات خودگردان فلسطین مسئولیت باریکه را بر عهده بگیرد، قاهره امنیت نوار غزه را مدیریت کند، اما السیسی این پیشنهاد را رد کرده است. از سویی بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل در ۹ نوامبر اشاره کرده بود که کشورش قصد اشغال نوار را ندارد، بلکه قصد دارد از حضور یک نیروی موقت قادر به مهار هرگونه وضعیت اضطراری امنیتی اطمینان حاصل کند. نتانیاهو همچنین در مورد باریکه غزه و تشکیل دولت موقت غیرنظامی صحبت کرده بود.

هیچ نظری موجود نیست: