۱۴۰۲ دی ۳, یکشنبه

 

آیا اسرائیل موفق به تشکیل منطقه حائل در غزه می‌شود؟

قرار بود اسرائیل پس از شکست حماس و خلع سلاح غزه، اقدام به کنترل امنیتی غزه کند. با تداوم روند ناکامی در عملیات زمینی، این هدف به ایجاد تشکیل خط حائل تقلیل یافت اما این هدف نیز دور از دسترس به نظر می‌رسد.

آیا اسرائیل موفق به تشکیل منطقه حائل در غزه می‌شود؟

 اوایل دسامبر، بعد از آتش‌بس یک هفته‌ای جنگ غزه، اسرائیل به آمریکا اطلاع داد که قصد دارد یک منطقه حائل یا امن، میان خود و غزه ایجاد کند. در خبرها گفته شد که اسرائیل این نیت خود را به مصر، اردن و امارات و همچنین ترکیه و عربستان اطلاع داده است.

«اوفر فُلک» مشاور سیاست خارجی بنیامین نتانیاهو آن ایام که اسرائیل پس از یک استراحت یک هفتگی حمله خود را با شدت بیشتر از سر گرفت و اتفاقا، از همان زمان تلفاتش در غزه هم بیشتر شد، گفته بود، این طرح سه مرحله دارد که شامل نابودی حماس، خلع سلاح غزه و نابودی افراطگرایی در نوار غزه خواهد بود.

اکنون بعد از بیست روز از انتشار آن خبرها، اسرائیل در نوار مرزی خود با شمال غزه، در حال تخریب روزانه ۴۰ ساختمان مسکونی است. دو روزنامه یدیعوت آحارانوت و معاریو گزارش کردند که عمق این منطقه امن که در طول مرز غزه خواهد بود، یک تا دو کیلومتر یا کمی بیشتر خواهد بود.

خب؛ نگاهی به عقبتر بیندازیم؛ مشاور نتانیاهو گفته بود، اول، نابودی حماس، دوم خلع سلاح غزه و سوم نابود کردن افراطگری و پس از این سه مرحله، ایجاد منطقه حائل. اکنون نزدیک به هشتاد روز از جنگ می‌گذرد. حماس که نابود نشده و هنوز از ارتش اسرائیل کشته می‌گیرد و بدتر آنکه هنوز نگذاشته اسرائیل در هیچ نقطه از نوار غزه به معنای نظامی، مسلط شود.

از طرف دیگر، اسرائیل، کار ایجاد نوار حائل یا امن به دور نوار غزه را در عمل، شروع کرده. رسانه‌های اسرائیلی روز شنبه گفتند، تانک‌های اسرائیل از گذرگاه کرم ابوسالم (جنوب غزه) عملیاتی زمینی به سوی خط «محور فیلادلفیا» آغاز کرده است. محور فیلادلفیا خطی است که از گذرگاه کرم ابوسالم به موازات مرز غزه با مصر شروع می‌شود تا روستای «السویدی» در ساحل مدیترانه ادامه می‌یابد. بر اساس توافق صلح تل‌آویو قاهره و همچنین بعد از خروج اشغالگران اسرائیلی از نوار غزه در سال ۲۰۰۵ قرار شد تا یک نوار حائل در مرز مصر با غزه ایجاد و تحت نظارت نیروهای نظامی یا پلیس مصر قرار گیرد تا مانع تردد فلسطینی‌ها شود.


موقعیت خط فیلادلفیا در مرز غزه با مصر

 

همچنین روزنامه هاآرتص شنبه 23 دسامبر نوشت، هر چند مسئولان اسرائیلی آشکارا اعلام نکرده‌اند، اما اسرائیل در عمل، وارد مرحله سوم جنگ شده زیرا مراکز مختلف تصمیم‌گیری در اسرائیل برای تغییری اساسی در ژانویه (دی ماه) آماده می‌شوند و ارتش برای مرخص کردن تعداد زیادی از نیروهایش (از جنگ)، آماده می‌شود. چون هزینه ارتش و فراخوان نیروهای احتیاط سرسام‌آور است.

هر چند آمریکا در عمل در همه حوزه‌های جنگ با اسرائیل همراهی کامل کرده اما طبق گزارش‌ها آمریکا با اشغال هر بخشی از غزه مخالف است، چون ابعاد مشکلات سیاسی و حقوقی آن را می‌داند. از طرفی هیچ کشوری عربی یا حتی دوستان غربی اسرائیل تا الان با ایجاد منطقه حائل در غزه موافقت نکرده‌اند. امارات که همراهی بسیاری با اسرائیل دارد، گفته با آنچه همه طرف‌های ذی‌ربط موافقت کنند، موافق است.

شکست سوم؛ طرح منطقه حائل، مرده به دنیا آمد

در نتیجه باید پیش‌بینی کرد، همانطور که بعد از گذشته دو ماه و نیم از جنگ، هیچ دستاورد نظامی مشخصی برای اسرائیل به دست نیامده، ایجاد منطقه حائل نیز موفق نخواهد شد؛ به چند دلیل مشخص. اول اینکه حماس، جهاد اسلامی و دیگر گروههای مقاومت، تحت شدیدترین بمباران در دهه‌های اخیر، نه تنها تسلیم نشدند یا از بین نرفتند، بلکه با حفظ مدیریت نبرد میدانی، آنقدر به ارتش اسرائیل ضربات کاری زدند که تیپ گولانی بعد از، از دست دادن یک چهارم نیروی خود، از نبرد عقب نشینی کرد. فرمانده گردان ۱۳ در تیپ گولانی وقتی با تلویزیون اسرائیل مصاحبه کرد، آنقدر از این عقب‌نشینی خوشحال بود که در طول مصاحبه، لبخند و ذوق زدگی از چهره‌ش محو نشد. بنابراین حماس و دیگر گروههای فلسطینی اجازه نخواهند داد در شرایطی که به مراتب آسانتر از شرایط کنونی جنگ است، منطقه حائل شکل بگیرد و اگر بگیرد هم امن و پایدار نخواهد بود.


مصاحبه فرمانده گردان 13 تیپ گولانی با خوشحالی زاید الوصف از عقب‌نشینی

 

دوم آنکه، آغاز تحرکات برای اجرایی کردن طرح منطقه امن، به خودی خود به معنای شکست عملیات نظامی زمینی در غزه است. زیرا اگر حماس نابود شده و غزه خلع سلاح شده بود، نیازی به تسریع در اجرای منطقه امن وجود نمی‌داشت. لذا تلاش برای ایجاد منطقه امن، یعنی شکست سنگین عملیات زمینی. بنابراین وقتی حماس و گروههای مقاومت، برقرارند، خودبه‌خود معنایش این است که طرح ایجاد منطقه حائل، مُرده به دنیا آمده است. غبار جنگ که بخوابد، اسرائیل و ارتش آن، شکست سوم را بهتر درک خواهند کرد. زیرا شکست اول،‌ هفتم اکتبر بود و شکست دوم، شکست در عملیات زمینی با هدف نابودی حماس و بازگرداندن اسرا بود و شکست سوم، ایجاد منطقه حائل. گذشت زمان عمق هر سه را بیشتر نشان خواهد داد.

پایان پیام/م

هیچ نظری موجود نیست: